Ce este incontinența si cum se manifestă aceasta?
Există două tipuri de incontinență:
•Incontinență urinară
•Incontinență intestinală
Termenul de incontinență provine de la cuvântul latinesc
,, incontinentio “, care se traduce prin ,,a nu reține“, și este utilizat pentru a defini pierderea involuntară de urină, care afectează atât bărbații cât și femeile , odată cu înaintarea in varstă, datorită slăbirii mușchiilor pelvieni, responsabili cu susținerea vezicii urinare.
Având un impact negativ asupra calității vieții intime, psihice si sociale, incontinența urinară reprezintă o problemă majoră de sănătate în rândul adulților, provocând o stare de disconfort și jenă, și totodată contribuie la scăderea stimei de sine.
La persoanele care nu au probleme de incontinență urinară, urina este acumulată în vezica urinară, și este eliminată in mod conștient. Capabilitatea de a controla eliminarea urinei se numește continență, iar aceasta se dezvolta în timpul copilăriei.
Incontinența urinară se manifestă prin scurgeri involuntare de urină, sau scurgeri de urină apărute între urinări. Acest tip de incontinență apare mai des la femei decât la bărbați, cauzele principale fiind:
-sarcina
-nașterea
-menopauza
Cauze secundare:
-excesul în greutate
-constipația
-infecții urinare
-slăbirea mușchiilor pelvieni
-intervenții chirurgicale asupra organelor de reproducere ale femeii
Cauze ale incontinenței urinare la bărbați:
-infecții ale tractului urinar
-consumul excesiv de alcool/lichide
-cofeina
-constipația
-prostata mărită
TIPURI DE INCONTINENȚĂ URINARĂ:
1.Incontință urinară de stres: aceasta afectează cel mai mult femeile, în special cele peste 40 de ani, sau după naștere . Se manifestă și în timp ce o persoană râde sau tușește deoarece presiunea asupra vezicii urinare crește. Bărbații sunt afectați de acest tip de incontinență în proporție de 10%.
2. Incontinența imperioasă: acest tip de incontinență, mai este denumită și “vezică urinară hiperactivă “. Aceasta este prezentă atunci când nevoia de urinare apare brusc iar persoana afectată nu are capacitatea de a o opri. O persoană sănătoasă își golește vezica in medie de cel puțin 4 ori pe zi, până la 8 ori pe zi. Atunci când o persoană urinează des și este nevoită sa meargă la toaletă de multe ori pe zi, înseamnă că aceasta se confruntă cu incontinența urinară imperioasă. Acest tip de incontinență este cel mai des întâlnit în rândul bărbaților
,în cele mai multe cazuri fiind rezultatul unei prostate mărite.
3. Incontinența funcțională: se manifestă atunci când persoana in cauză nu ajunge la timp la toaletă ca să urineze, datorită unor boli fizice sau psihice.
4. Incontinența mixtă: aceasta este de cele mai multe ori un amestec între incontinența urinară de stres și cea imperioasă.
5. Tulburări neurologice ale vezicii urinare: acestea pot fi cauzate de diferite boli, și apare atunci când o persoană nu este capabilă sa își controleze vezica urinară sau să o golescă complet. Această afecțiune apare atunci când creierul nu comunică în condiții optime cu vezica urinară.
6.Scurgere post micțiune: este prezentă atunci când urina nu este golită complet iar scurgerile de urină apar și după actul urinării. Apare îndeosebi când mușchii planșeului pelvin sunt slăbiți. Planșeul pelvin este format din: mușchi și ligamente care susțin organele pelvice ( vezica urinară, uter, intestin gros ).
7. Incontinența urinară din prea plin: acest tip de incontinență apare in momentul in care vezica își pierde capacitatea de contracție.
Este cel mai des întâlnită în rândul bărbaților și se manifestă prin pierderea regulată de urină sub forma de picături mici.
De asemenea, mai putin frecventă dar totuși prezentă in rândul persoanelor adulte, este și incontinența fecală (denumită și incontinență intestinală, anală sau de tranzit). Aceasta se manifestă prin scaune solide sau lichide, involuntare si prin incapacitatea de a controla eliminarea gazelor.
Cauze ale incontinenței intestinale:
-pierderea controlului asupra mușchilor anali datorită unor afecțiuni neurologice precum: demența avansată, accident vascular sever sau traumatism asupra coloanei vertebrale
-slăbirea mușchiului anal odată cu înaintarea în vârstă
-operații anale
-leziuni produse la nivelul mușchilor anali în timpul nașterii la femei
Incontinența nu este doar o problemă fiziologică, ci aceasta poate afecta calitatea vieții, ducând la retragere socială, la izolare și chiar depresie dacă aceasta nu este depistată și tratată corespunzător.
Dacă vă confruntați cu oricare tip de incontinență, vă recomandăm să vă adresați unui medic specialist pentru a afla cauzele incontinenței și ulterior pentru a vi se aplica un tratament corespunzător .
Nu lăsa incontinența să stea in calea fericirii tale si a celor dragi tie!
La noi găsești soluția temporară însă medicul specialist iți poate oferi soluția finală la incontiența ta!